روش اندازه‌گیری اکسیژن محلول در آب

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 5 دقیقه

روش اندازه‌گیری اکسیژن محلول در آب

روش1:

در این روش اندیگو کارامین با فرمول گسترده زیر توسط دکستروز در محیط قلیایی احیاء می‌گردد (رنگ محلول آن بی‌رنگ می‌شود) سپس در اثر عوامل اکسید کننده مجدداً به رنگ اولیه خود قبل از احیاء برمی‌گردد. شدت رنگ به میزان عامل اکسید کننده بستگی دارد. مقدار اکسیژن با استفاده از رنگ‌های استاندارد به دست می‌آید.

مواد و محلول‌های مورد نیاز:

1- محلول اندیگو کارامین:

0/1125 گرم از اندیگو کارامین را در 50 میلی‌لیتر آب مقطر حل کنید و به آن 1/25 گرم دکستروز اضافه کنید و تا حل شدن کامل آن را به هم بزنید.

2- محلول پتاسیم هیدروکسید:

106 گرم پتاسیم هیدروکسید را در 150 میلی‌لیتر آب‌مقطر حل کنید و آن را پس از سرد شدن و رسیدن به درجه حرارت محیط، به حجم 200 میلی‌لیتر برسانید.

3- معرف لکو:

مقدار 4 میلی‌لیتر محلول آبی اندیگو کارامین و 20 میلی‌لیتر گلیسیرین و 5 میلی‌لیتر پتاسیم هیدروکسید را به ترتیب در یک مزور 25 میلی‌لیتر بریزید و آن را به هم بزنید پس از آن که رنگ محلول زرد لیمویی شد قابل مصرف می‌باشد.

4- محلول‌های استاندارد:

(جهت ساخت محلول‌های استاندارد 3 محلول مختلف نیاز می‌باشد)

1- محلول A:

در یک ظرف (بالن ژوژه) 250 میلی‌لیتر، 5/2 میلی‌لیتر کلریدریک اسید غلیظ بریزید و به آن 82/14 گرم کبالت کلرید 6H₂O.CoCl2 اضافه نمایید و حجم آن را به 250 میلی‌لیتر برسانید.

2- محلول B:

2/5 میلی‌لیتر کلریدریک اسید غلیظ را در یک بالن ژوژه 250 میلی‌لیتری بریزید و به آن 26/11 گرم فریک کلرید، 6H₂O. FeCl3 اضافه نمایید، پس از حل شدن آن را به حجم 250 میلی‌لیتر برسانید.

3- محلول C:

2/5 میلی‌لیتر کلریدریک اسید غلیظ را به ظرف 250 میلی‌لیتری اضافه نمایید سپس 15/61 گرم کوییوریک سولفات 5H₂O. CuSO4 اضافه کنید و محلول را به حجم 250 میلی‌لیتر برسانید.

حال تعدادی ارلن 250 میلی‌لیتر درب‌دار آماده نمایید و به هر کدام 3/2 میلی‌لیتر کلریدریک اسید غلیظ اضافه نمایید و مطابق جدول زیر محلول‌های A، B و C را اضافه نمایید تا استاندارد مورد نظر حاصل شود.

 

 

روش آزمایش:

به یک ارلن مایر 250 میلی‌لیتر درب‌دار شیلنگ نمونه‌گیر را ببندید و پس از 5 تا 10 دقیقه از سرریز شدن نمونه شیلنگ نمونه‌گیر را به آرامی بیرون بکشید طوری که حباب هوا درون ظرف ایجاد نگردد. با فروبردن نوک بورت (به اندازه Cm2) داخل ظرف حاوی نمونه به آرامی 4/3 میلی‌لیتر معرف لکو اضافه کنید و درب ظرف را سریع ببندید و خوب به هم بزنید. آن‌گاه رنگ محلول را با رنگ محلول‌های استاندارد ساخته شده مقایسه کنید جهت دقت بیشتر خود ارلن مایر را نیز در ظرف دیگری که نمونه از آن سرریز می‌شود قرار دهید.

اندازه‌گیری اکسیژن محلول در آب

روش2:

    متیلن بلو با فرمول گسترده زیر توسط گلوکز در محیط قلیایی احیاء می‌گردد (رنگ محلول آن بی‌رنگ می‌شود) سپس در اثر عوامل اکسید کننده مجدداً به رنگ اولیه خود قبل از احیاء (آبی رنگ) برمی‌گردد. شدت رنگ به میزان عامل اکسید کننده بستگی دارد. مقدار اکسیژن در این روش به صورت مقایسه با رنگ‌های استاندارد به دست می‌آید.

 

مواد و محلول‌های مورد نیاز:

1- محلول متیلن بلو در گلیسیرین:

125 میلی‌گرم متیلن بلو و 2/1 گرم گلوکز را در 50 میلی‌لیتر آب‌مقطر حل کنید. محلول را در بالن 500 میلی‌لیتری بریزید و با گلیسیرین به حجم برسانید و به شدت به هم بزنید. محلول را در ظروف تیره نگهداری کنید تا چند ماه پایدار بماند.

2- محلول 30 درصدی پتاس

3- محلول احیاء شده متیلن بلو:

50 میلی‌لیتر محلول متیلن بلو در گلیسیرین را با یک میلی‌لیتر پتاس 30 درصد مخلوط کنید. این محلول را در یک بورت بریزید و آن را با یک لایه وازلین از تأثیر هوا محفوظ نگهدارید. می‌توانید کمی محلول را حرارت دهید، تا عمل احیاء سریع‌تر انجام گیرد.

4- محلول استاندارد متیلن بلو:

4/7 میلی‌گرم از محلول متیلن بلو در گلیسیرین را در بالن ژوژه 500 میلی‌لیتری بریزید و با آب‌مقطر به حجم برسانید. رنگ آبی حاصل معادل اکسیژن با غلظت 100 ppb می‌باشد. جهت تهیه محلول‌های استاندارد با غلظت پایین‌تر می‌توانید نمونه استاندارد را رقیق‌تر نمایید ( محلول‌های استاندارد را در بالن ژوژه 100 میلی‌لیتری تهیه نمایید).

 

روش آزمایش:

    جهت اندازه‌گیری اکسیژن شیلنگ نمونه‌گیری را داخل یک بالن ژوژه 100 میلی‌لیتری قرار دهید و پس از 10 دقیقه یا بیشتر از سرریز شدن نمونه شیلنگ نمونه‌گیر را به آرامی بیرون بکشید. به طوری که حباب هوا درون ظرف ایجاد نگردد. با فروبردن نوک بورت (به اندازه Cm2) داخل ظرف حاوی نمونه به آرامی 2 میلی‌لیتر از محلول احیاء شده متیلن بلو در گلیسیرین اضافه کنید، درب ظرف را ببندید و به شدت تکان دهید. بعد از یک دقیقه رنگ نمونه را با نمونه‌های استاندارد مقایسه کنید و نتیجه را گزارش نمایید.

 

 

اندازه‌گیری اکسیژن محلول به روش تیتراسیون

حساسیت این آزمایش ppb 8 و کمترین مقدار اندازه‌گیری ppb 20 می‌باشد.

اکسیژن حل شده در آب را به صورت O2 بیان می‌نمایند و با واحد میلی‌گرم بر لیتر اندازه‌گیری می‌شود. در این روش ابتدا اکسیژن را به فرم اکسیژن نوزاد در آورید، آن‌گاه اکسیژن نوزاد در محلول اسیدی، پتاس یدید را اکسیده نمایید تا ید آزاد شود. ید آزاد شده توسط سدیم تیوسولفات را در حضور محلول نشاسته اندازه‌گیری کنید و سپس با توجه به مقدار ید، میزان اکسیژن را گزارش نمایید.

                

نمک‌های منگنز در محیط‌های اسیدی و خنثی مقاوم هستند که به راحتی در محیط قلیایی اکسیده می‌شوند. منگنز هیدروکسید تولید شده در محیط اسیدی مجدداً به نمک‌های منگنز دوظرفیتی تبدیل می‌شود و اکسیژن را به صورت نوزاد آزاد می‌نماید (واکنش‌های 1تا3). اکسیژن آزاد شده به صورت نوزاد طبق واکنش 4 در حضور فسفریک اسید با KI ترکیب می‌شود و ید آزاد می‌نماید.

مواد و محلول‌های مورد نیاز:

1- محلول پتاسیم یدید و سدیم هیدروکسید:

10 گرم پتاسیم یدید جامد را وزن نمایید و به 100 میلی‌لیتر محلول سدیم هیدروکسید 36 درصد اضافه نمایید.

2- محلول منگنز کلرید دو ظرفیتی:

جهت تهیه این محلول 48 گرم از منگنز کلرید (MnCl₂,4H₂O) را در 100 میلی‌لیتر آب مقطر حل نمایید.

3- فسفریک اسید غلیظ 85 درصد (1/7=d)

4- پتاسیم دی کرمات 0/1 نرمال جهت استاندارد کردن سدیم تیوسولفات:

4/9033 گرم از پتاسیم دی کرومات (K2Cr2O7) را در یک لیتر آب‌مقطر حل نمایید.

5- محلول کلریدریک اسید 1+1

6- چسب نشاسته 0/5 درصد

7- محلول 0/1 نرمال سدیم تیوسولفات:

24/82 گرم از نمک سدیم تیوسولفات (Na2S2O3 , 4H₂O) را در آب‌مقطر حل نمایید و به حجم یک لیتر برسانید محلول فوق باید دور از هوا قرار گیرد.

8- محلول 0/01 نرمال سدیم تیوسولفات:

این محلول هنگام استفاده از 0/1 نرمال تهیه کنید.

 

روش آزمایش:

جهت شروع آزمایش رعایت نکات زیر ضروری می‌باشد:

  • روش نمونه برداری باید به نحوی صورت گیرد که هوا وارد ظرف نگردد.
  • در هنگام نمونه برداری جریان آب به داخل ظرف نمونه برداری بین 300-400 میلی‌لیتر در دقیقه باشد و حداقل 15 دقیقه آب عبور نمایید.

پس از انجام مراحل فوق و برداشتن نمونه 0/2 میلی‌لیتر محلول سدیم هیدروکسید و پتاسیم یدید اضافه نمایید و به دنبال آن 0/2 میلی‌لیتر از محلول منگنز کلرید اضافه کنید و محلول را خوب هم بزنید، 2/5 میلی‌لیتر فسفریک اسید اضافه نمایید و مجدداً محلول را خوب به هم بزنید تا رسوب ایجاد شده در مراحل اول حل گردد. آن‌گاه محلول را در ظرف مناسب بریزید و به آن 3-4 میلی‌لیتر چسب نشاسته اضافه نمایید و با محلول سدیم تیوسولفات 1/100  نرمال تیتر نمایید تا رنگ آبی از بین برود. مقدار اکسیژن را از رابطه زیر محاسبه نمایید.

 a/b×80 = مقدار اکسیژن بر حسب میلی‌گرم بر لیتر

a= مقدار سدیم تیوسولفات مصرف شده

b= مقدار نمونه برداشت شده

مقالات پیشنهادی

پر کردن اولیه استخر شنا

پر کردن اولیه استخر شنا

پر کردن اولیه استخر شنا: اگر استخری به منظور تعمیرات خالی شده یا اولین باری است که پر کردن اولیه استخر شنا در آن فصل آن را پر کنند ویا به نظر می رسد آب مورد استفاده برای پر کردن آن کیفیت نامناسب دارد و د ر اغلب موارد رسد آب به قرمز تیره گرائیده و مقدار […]

بررسی کیفیت لجن

بررسی کیفیت لجن بررسی کیفیت لجن ، بستگی به عمليات موثر تغليظ لجن همانند ساير فرايندهاي تصفيه به مشاهدات بهره بردار و اندازه گيريهاي لازم، بستگي دارد. در اين خصوص بايد، پارامترهايي مانند؛ PH ، دما، عمق بستر لجن، بار مواد جامد ورودي و اكسيژن محلول اندازه گيري شوند. كنترل زمان ماند لجن در روش تغليظ ثقلي ضروري […]

شمارش کل باکتری ها TBC

شمارش کل باکتری ها TBC شمارش کل باکتری ها TBC با تکنیک ها و روش های مختلفی برای تعیین تعداد باکتری های موجود در نمونه های آب و خاک و پساب و نمونه های مواد غذای انجام می گردد. برای میکروارگانیسمهای تک سلولی، مانند باکتری ها ، بازتولید سلول تمام ارگانیزم ها همواره در حال انجام […]

آزمایش سختی آب

آزمایش سختی آب آزمایش سختی آب اینکه که در آن صابون کف نمی کند و اگر گرم شود روی سطوح در تماس با آب، جِرم گذاری می کند و از طعم مطبوعی نیز برخوردار نیست. سختی یکی از پارامترهای مهم کیفیت آب است که بر کاربری آب در مصارف شهری و صنعتی تأثیر می گذارد. کاتیون […]

روش اندازه گیری آلومینیوم

روش اندازه گیری آلومینیوم اندازه گیری آلومینیوم با دو روش به صورت زیر در آزمایشگاه انجام می شود: نورسنجی 1: در این روش اندازه گیری از معرف مورین استفاده می شود. این جسم یا آلومینیوم ایجاد کمپلکس زیتونی رنگ می نماید که شدت رنگ آن بستگی به میزان آلومینیوم دارد. کمترین مقدار اندازه گیری در […]

نمونه برداری آب

توپو گرافی نمونه برداری آب دریا

توپو گرافی نمونه برداری آب دریا: نقاط نمونه برداری آب بر طبق تک تک اهداف تحقیق ، مطالعات قبلی در منطقه ، نوع رسوب در محل و شرایط آب نگاری باید تعیین شود . مناطق با عمق کم با ویژگی پستی و بلندی های نا مؤزون ، اغلب حاوی مواد نامرغوب ، برای نمونه برداری آب است […]

تهیه محلول بافر

تهیه محلول بافر به طور کلی برای تهیه محلول بافر ، ابتدا توصیحات مختصری در مورد محلول بافر ارائه میدهیم و سپس نحوه انتخاب و تهیه محلول بافر را شرح میدهیم. بافر محلولی است که در برابر افزایش اسید یا باز مقاومت نموده و مانع تغییرات شدید pH می­شود محلول تامپون است که شامل دو […]

روش اندازه گیری سیلیس

روش اندازه گیری سیلیس روش اندازه گیری سیلیس با روش مولبیدات سیلیس به شماره روش  4500SiO2.C  بر اساس کتاب استاندارد متد می باشد که در این روش آمونیوم مولیبدات در پی اچ برابر با 1.2 با سیلس و  فسفات موجود واکنش داده و تولید هترپلی اسید می کند. اگزالیک اسید به منظور حذف مولبیدات فسفر […]

محیط کشت میکروبی

محیط کشت میکروبی هنگام تهیه محیط کشت میکروبی باید  ذخیره سازی پودر مدیا دی هیدراته در ظروف بسته در محیط تاریک در دمای کمتر از ۳۰ درجه سانتیگراد باشد و محیط های کشت در فضای دارای رطوبت کمتر از اتمسفر نگه داری شود. از این محیط کشت ها نباید زمانی که به صورتی کیکی شکل […]

نظارت بهداشتی

نظارت بهداشتی بر آب استخرهای شنا

نظارت بهداشتی بر آب استخرهای شنا نظارت بهداشتی بر استخرهای شنا از جنبه های مختلف دارای اهمیت می باشد . نظارت بر ساختمان استخر، تجهیزات و تسهیلات جنبی استخر، نظافت عمومی و رعایت نکات بهداشت عمومی و محیط همه دارای اهمیت می باشد. همچنین یکی از موارد مهم نظارت بر استخر شنا، نظارت بهداشتی بر آب آن می باشد. […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 2
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید