سختی آب چقدر باید باشد

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 3 دقیقه

سختی آب چقدر باید باشد

در پاسخ به این سوال که سختی آب چقدر باید باشد ابتدا باید بدانیم منظور از سختی آب چیست؟ و استاندارد آن در آب آشامیدنی چقدر باید باشد؟

سختی آب عبارتست از غلظت یون های کلسیم و منیزیم و چون نسبت به مقدار کمتري املاح روي ، آهن ، آلومینیوم ، منگنز و استرانسیم باعث ایجاد سختی در آب می شوند برای اندازه گیری سختی به همان یون کلسیم و منیزیوم اکتفا میکنیم.

بر اساس استاندارد شماره ۱۰۵۳-ویزگی های شیمیایی و فیزیکی آب آشامیدنی سازمان ملی استاندارد سختی آب آشامیدنی بر حسب میلی گرم بر لیتر با کمتر از ۵۰۰ میلی گرم بر لیتر باشد تا بتواند برای آشامیدنی استفاده گردد البته در پاسخ به این سوال که سختی آب چقدر باید باشد  مقدار ۵۰۰ میلیگرم بر لیتر حدکثر مجاز توصیه شده می باشد ولی حداکثر مطلوب توصیه شده سختی برای آب های آشامیدنی ۲۰۰ میلیگرم بر لیتر می باشد.

آب مورد آزمايش  برای سختی آب بايد عاري از رنگ وکدورت باشد چون اين عوامل مي توانند بر روي واکنش تأثير گذاشته وايجاد مزاحمت نمايند . آهن ، کبالت ، نيكل و آلومينيم حتي با مقادير جزئي مي توانند بر نتايج سختي آب تآثير بگذارند سختي را مي توان با دو روش اندازه گيري نمود :

  • روش محاسبه
  • روش کمپلكسومتري

روش محاسبه اندازه گیری سختی :

در اين روش با اندازه گيري غلظت يونهاي کلسيم و منيزيم و با استفاده از فرمول زيرمقدار سختي محاسبه مي شود

سختی آب چقدر باید باشد

روش محاسبه کمپلكسومتري :

در اين روش با استفاده از محلول استاندارد EDTAدر محيط با فر آمونياآال ودر حضور معرف اريو آرم بلك تي سختي کل آب اندازه گيري مي شود :

تجهيزات مورد نياز :

ترازوي حساس الكتريكي ، pHمتر ، شيشه آلات آزمايشگاهي مورد نياز

  • محلول بافر آمونياکي ١۶/٩کرم کلرور امونيم را در ١۴٣ميلي ليتر امونياك غليظ حل کرده سپس ١/١٧٩گرم پودر خشك نمك سديم EDTAدو آبه و ٠/٧٨گرم سولفات منيزيم ٧آبه ،يا ٠/۶۴۴گرم کلريد منيزيم ۶آبه را در ۵٠ميلي ليتر آب مقطر حل نموده واين محلول را به محلول آمونياکي فوق افزوده وتا ٢۵٠ميلي ليتر رقيق مي کنيم اين محلول در ظروف شيشه اي يا پلاستيكي مناسب براي مدت يكماه پايدار است.
  • معرف اريو کرم بلك تي : ۵٠٠ميليگرم از پودر اريو کرم بلك تي را با ١٠٠گرم کلرور سديم مخلوط و در هاون چيني خوب ساييده ومخلوط مي کنيم .
  • محلول ٠/٠١ EDTAمولار ٣/٧٢٣گرم پودر اتيلن دي امين تترا استيك اسيد نمك دي سديم را در آب مقطر حل کرده وتا يك ليتر رقيق نموده سپس طبق روش زير با محلول کربنات کلسيم استاندارد آن را استاندارد مي کنيم.
  • محلول کربنات کلسيم استاندارد : يك گرم کربنات کلسيم بدون آب را در داخل يك ارلن ۵٠٠ ميلي ليتري ريخته وبا قرار دادن قيف برروي دهانه ارلن به آن اسيد آکلريدريك ( ١+١)ا فزوده تا کربنات کلسيم حل شود سپس به آن ٢٠٠ميلي ليتر آب مقطر اضافه نموده وبه مدت چند دقيقه به منظور خارج شدن CO2آنرا مي جو شانيم ،خنك کرده وچند قطره معرف متيل رد به آن افزوده وبا افزودن محلول آمونيم هيدروکسيد ٣نرمال يا اسيد کلريدريك تا ظهور رنگ پرتقالي pHآنرا تنظيم مي آنيم سپس به يك بالن ژوژه يك ليتري منتقل نموده وتا حجم يك ليتر رقيق ميكنيم.
    ١ml= 1mg caco3
  • روش استاندارد کردن ٠/٠١ EDTAمولار : ٢٠ميلي ليتر از محلول استاندارد کربنات کلسيم فوق را داخل ارلن ٢۵٠ميلي ليتري ريخته وبه ان ١-٢ميلي ليتر تامپون آمونياآال افزوده وسپس ١ تا ٢قطره محلول اريوکرم يا ٠/١-٠/٢گرم پودر اريو آرم بلك تي اضافه مي کنيم محتويات ارلن را مخلوط نموده تا رنگ قرمز روشن ايجاد شود اين محلول را با EDTAتا ايجاد رنگ آبي که پايان واکنش است تيتر مينمائيم واز فرمول زير فاکتور EDTAرا تعيين مي کنيم .
سختی آب چقدر باید باشد

روش آزمون :

با توجه به حدود سختي ،حجمي از نمونه را انتخاب مي کنيم که کمتر از ١۵ميلي ليتر EDTAبراي تيتر کردن نياز داشته باشد و آنرا در داخل ارلن ريخته و به آن ١-٢ميلي ليتر بافر آمونياکال در زير هود ريخته تا pHبه ١٠برسد معمولا ١ميلي ليتر بافر pHمورد نظر را تأمين مي کند ،سپس ٠/٢تا ٠/١گرم معرف اريو کرم بلك تي به آن افزوده ورنگ قرمز ايجاد شده را با محلول ٠/٠١ EDTAمول تيترو تا پيدايش رنگ آبي ادامه مي دهيم (نقطه پاياني) عمل تيتر اسيون را در عرض ۵دقيقه از زمان افزايش بافر انجام مي دهيم و از روي حجم EDTAمصرفي طبق فرمول زير سختي آل را محاسبه مي کنيم :

سختی آب چقدر باید باشد

 

 

مقالات پیشنهادی

نسبت غذا به میکرو ارگانیسم

نسبت غذا به میکرو ارگانیسم نسبت غذا به میکرو ارگانیسم یا نرخ رشد بیومس و نرخ تنفس (یاهمان نرخ حذف BOD ) همانگونه که در شکل زیر نشان داده شده است، با افزایش  BOD نیز افزایش می یابند. یعنی نرخ حذف BODدر تانک بیولوژیکی با بیومس لجن متناسب است. بیومس بالاتر، نرخ بالاتر حذف BOD را نیز به همراه خواهد […]

سموم ارگانوکلره

سموم ارگانوکلره اندازه گیری سموم ارگانوکلره با دستگاه کروماتوگرافی گازی بر اساس استاندارد های EPA قابل انجام است. ترکیبات سموم ارگانوکلره از مهمترین سموم آلی و دسته بزرگی از حشره کش های دفع آفات را تشکیل میدهند.استفاده از سمومارگانوکلره برای مقاصد کشاورزی و بهداشت عمومی در کشور ما ، موجب آلودگی گسترده محیط زیست شده است. […]

آزمایش TDS آب

آزمایش TDS آب : در آزمایش tds آب، مواد جامدی را که از صافی با قطر منافذ کمتر از 0.2 میکرومتر عبور کند، کل مواد جامد محلول (TDS) می نامند. مواد جامد محلول، عمدتاً مواد معدنی هستند. آبی را که TDS آن زیاد باشد، آب کانی دار می نامند. غلظت کل مواد جامد محلول آب […]

ترکیبات BTEX

ترکیبات BTEX : ترکیبات BTEX عموما ترکیباتی هستند که در منابع نفتی و زغال سنگ به وفور یافت می شود. بنزن ، تولئون ، اتبل بنزن و زایلن  بخش عمده ترکیبات BTEX می باشند. زمانیکه ترکیبات BTEX در محیط زیست رها میشوند به سرعت در هوا تبخیر میشوند. BTEX همچنین در آب حل میشوند و ممکن است در […]

روش اندازه‌گیری سختی، کلسیم و منیزیم در آب

روش اندازه‌گیری سختی، کلسیم و منیزیم در آب سختی  HARDNESS کاتیون فلزات دو ظرفیتی عامل اصلی سختی آب‌ها می‌باشند. مهمترین کاتیون‌های ایجاد کننده سختی در آب عبارتند از: کلسیم، منیزیم، استرانسیوم، آهن دو ظرفیتی و منگنز، نظر به اینکه استرانسیوم، آهن و منگنز در آب‌های صنعتی به مقدار جزئی وجود دارند. بنابراین می‌توان کلسیم و […]

مواد فعال سطحی و دترجنت ها

مواد فعال سطحی و دترجنت ها مواد فعال سطحی و دترجنت ها به موادی اطلاق می شود که دارای خاصیت تقلیل کشش سطحی با سطحی که در تماس با  است ، می باشد. کم شدن کشش سطحی به صورت ایجاد کف ، تقویت خاصیت پخش شوندگی مایعات بر روی سطح جامدات ، معلق شدن جامدات […]

اسامی باکتری های هتروتروف

اسامی باکتری های هتروتروف اسامی باکتری های هتروتروف باكتري هاي هوازي- بي هوازي اختياري هستند كه به جز (BacillusوMicrocoucus) بقيه گرم منفي بوده و جنس هاي (KlebsiellaوAeromonas، Citrobacter ، Alcaligenes، Moraxella، Enterobacter، Proteus  Flavobacterium ،Serratia ،Pseudomonasو Acinetobacter را شامل مي شوند. جنسهاي غالب اين مجموعه، باكتريهاي Acinetobacter ،Serratia ، Pesudomonas ، Flavobacterium ، Enterobacter هستند. جنس هاي […]

عوامل باکتری زا آب

عوامل باکتری زا آب انواع عوامل باکتری زا آب شامل باکتری ­های بیماری ­زای روده ­ای ، ممکن است در منابع آب یا در فاضلاب وجود داشته باشد. باکتری ­های بیماری­زایی که از راه آب یا فاضلاب قابل انتقال هستند، شامل سالمونلا، شیگلا، کمپیلوباکتر، اشربشیاکلی انتروپاتوژنیک، ویبریوکلرا، لپتو سپیرا و یرسینیا می­ باشد. خانواده لژیونلا […]

مرحله تکمیلی MPN

مرحله تکمیلی MPN : مرحله تکمیلی MPN براي اطمينان از حضور باكتريهاي كليفرم و تهيه اطلاعات كنترل كيفي، آزمايش تكميلي را روي حداقل 10 % از لوله هاي مثبت مرحله تائيدي انجام دهيد.در اين مرحله از روش ، تائيد مضاعف يعني براي كليفرم هاي مدفوعي EC براي كل كليفرم ها و آبگوشت BGB استفاده مجدد از محيط […]

منیزیم خاک

منیزیم خاک منیزیم خاک یکی از نیازهای ضروری برای رشد و نمو گیاهان محسوب می شود.  منیزیم جزء مرکزی کلروفیل، رنگ دانه سبز برگ ها که انرژی خورشیدی را جذب می کند، می باشد. بنابراین 15 الی 20 درصد کل منیزیم گیاه در بخش های سبز آن وجود دارد. منیزیم همچنین در فعالیت های آنزیمی […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید