ويژگي هاي منابع آب

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 2 دقیقه

ويژگي هاي منابع آب

اطلاع كامل از ويژگي هاي منابع آب به خصوص خواص هيدروديناميكي، شرط لازم براي ايجاد يك شبكه پايش كيفيت آب است. تفسير داده هاي كيفي بدنه هاي آبي اگر بر مبناي تغييرات زماني و مكاني رژيم هيدرولوژيكي آنها نباشد، بي معني خواهد بود. هر يك از انواع اصلي و مراحل واسطه اي آب هاي شيرين، داراي ويژگي هاي هيدروديناميكي متفاوتي مي باشند كه در زير ويژگي هاي هيدروديناميكي سه نوع اصلي آب هاي شيرين و مخازن سدها كه مرحله واسطه اي بين رودخانه ها و درياچه ها مي باشند، توضيح داده شده اند.

طبقه بندی کیفی منابع آب به رودخانه ها، دریاچه ها ،آب های زیرزمینی

رودخانه ها

رودخانه ها داراي جريان يكسويه و با ميانگين سرعت جريان نسبتا زياد (معمولا بيشتر از 0.1متر بر ثانيه) مي باشند. جريان رودخانه ها تابعي از وضعيت آب و هوايي، مورفولوژي حوضه آبريز و ساختار زمين شناسي بستر رودخانه مي باشد. به طور كلي، به دليل جريان آب و توربولانس موجود، اختلاط عمودي آب به صورت كامل و پيوسته اتفاق مي افتد. ولي اختلاط جانبي (افقي) تنها در فاصله قابل توجهي در پايين دست تلاقي دو جريان صورت مي پذيرد.

درياچه ها

نظر به آنكه درياچه ها داراي ميانگين سرعت جريان بسيار كم (معمولا بين 0.001و 0.01 متر بر ثانيه، در سطح)مي باشند،براي توصيف كمي انتقال جرم در درياچه ها معمولا از پارامتر زمان ماندگاري استفاده مي شود كه براي درياچه هاي مختلف از يك ماه تا چند صد سال متفاوت مي باشد. بر خلاف رودخانه ها، جريان هاي داخل درياچه هاچند سويه هستند. همچنين در بيشتر درياچه ها دوره هاي لايه اي شدن و اختلاط عمودي به صورت تناوبي اتفاق مي افتد كه تناوب اين دوره ها وابسته به عمق درياچه و شرايط آب و هوايي است. 

آب هاي زيرزميني

آب هاي زيرزميني داراي الگوي جريان يكنواختي بوده (سرعت و جهت جريان چند كيلومتر در روز تا چند متر در سال ثابت است) و سرعت جريان ميانگين درلايه هاي آبدار معمولا بين چند كيلومتر در روز تا چند متر در سال مي باشد. تخلخل و نفوذپذيري بستر ژئولوژيكي لايه آبدار، عامل اصلي تعيين كننده سرعت جريان آب هاي زيرزميني است، در نتيجه اختلاط جريان در آب هاي زيرزميني معمولا اتفاق نمي افتد و بسته به ويژگي هاي هيدروژئولوژيكي محل، ديناميك جريان مي تواند به شدت متغير باشد. 

مخازن سدها

ويژگي هاي منابع آب در سد ها مراحل واسطه اي آب هاي شيرين، تركيب خاصي از ويژگي هاي هيدروديناميكي دو يا سه نوع اصلي آبهاي شيرين (كه در بالا شرح داده شده اند) مي باشد. يكي از مهمترين اين مراحل واسطه اي، مخازن سدها هستند كه مرحله واسطه اي بين رودخانه ها و درياچه ها مي باشند.

ارتباط میان انواع اصلی و واسطه ای بدنه های آب شیرین

يكی از ويژگي هاي منابع آب اين است كه جريان هاي ورودي و خروجي به آنها تحت كنترل قرار دارند.حجم اين مخازن مي تواند همانند درياچه ناصر در مصر بسيار بزرگ ويا مانند سدهائي كه در مسير رودخانه هاي كوچك احداث مي شوند و الگوي عملياتي فصلي دارند، بسياركوچك باشد. ويژگي هاي هيدروديناميكي مخازن به شدت متاثر از رژيم مديريت عملياتي آنها مي باشد. 

زمان ماندگاری باری بدنه های مختلف آب شیرین

 

مقالات پیشنهادی

آزمایش میکروبی آب

آزمایش میکروبی آب: بطور کلي آزمایش میکروبی آب، به منظور شمارش میکروارگانیزم های آلاینده موجود در آب است. ميكروارگانيسم هاي متعددي از طریق آب قابل انتقال بوده که داراي منشأ مدفوعي مي باشند.هرچند تخليه فاضلاب هاي تصفيه نشده به محيط زیست، آلودگي ميكروبي منابع آب را به همرا دارد. اما هدف این بخش اشاره مختصر […]

شناسايي كليفرم

جستجو و شناسايي كليفرم ها به روش وجود

جستجو و شناسايي كليفرم ها به روش وجود شناسايي كليفرم ها نشانگر يكي از بهترين راه ها براي ارزيابي كارائي روشهاي تصفية آب است . باكتر هاي كليفرم به دليل سرعت و سهولت جدا سازي و شناسايي ، شاخص ميكروبي مناسبي  براي تعيين كيفيت آب آشاميدني هستند اين باكتريها نبايد در آب آشاميدني تصفيه شده […]

پارامترهای کیفی آب

پارامترهای کیفی آب پارامترهای کیفی آب را میتوان با سه مؤلفه اصلي هیدرودینامیكي، فیزیكي – شیمیایي و زیستي به طور کامل توصیف نمود. ارزیابیهای کیفي آب، بر مبناي پایش مناسب این مؤلفه ها صورت میگیرد.  هر بدنه آب شیرین داراي الگوي خاصي از ویژگیهای فیزیكي- شیمیایي است که عمدتاً ناشي از شرایط آب و هوایي ، […]

رنگ آب آشامیدنی

رنگ آب آشامیدنی : رنگ آب آشامیدنی ، در آبهاي سطحي و زير زميني در نتيجه حضور مواد آلي طبيعي، بويژه مواد هيوميك موجودات آبزي ايجاد مي شود. مواد هيوميك شامل اسيدهاي هيوميك و فلوويك مي باشند که هر دو سبب رنگ زرد در آب مي شوند، اسيدهاي هيوميك سبب رنگ زرد بيشتري مي شوند .حضور […]

آزمایشگاه آب میکروب شناسی

آزمایشگاه آب میکروب شناسی آزمایش های میکروبی آب شامل توتال کلیفرم ، کلیفرم گوارشی ، باکتری های هتروتروف در آزمایشگاه آب میکروب شناسی شرکت آبرام قابل انجام است. این آزمایش ها برای نمونه های آب معدنی، آب آشامیدنی، آب شرب ، آب چاه یا خروجی تصفیه خانه های آب و فاضلاب که باید این تست […]

آزمایش چربی و روغن- oil and grease

آزمایش تعیین غلظت چربی و روغن : وجود بالا غلظت چربی و روغن در فاضلاب ورودی،نشانه تخلیه غیرمجاز فاضلاب های صنعتی حاوی این مواد ، یا تخلیه روغن موتور و مواد نفتی به شبکه فاضلاب شهری است. وجود بیش از حد مجاز این مواد در فاضلاب ورودی،مشکلات زیر را به وجود خواهد آورد:  اختلال در کار […]

روش صافي غشايي آزمايشات ميكروبي آب

روش صافي غشايي آزمايشات ميكروبي آب : روش صافي غشايي آزمايشات ميكروبي آب ،روشها و فنون مورد نياز براي آزمـايش تعيـين مجمـوع كليفـرمهـا و كليفـرمهـاي مـدفوعي اساسـا مشـابه اسـت. استثنائاتي در انتخاب محيط كشت، انكوباتور، دماي انكوباسيون، ميزان ماكزيمم كلنيهاي رشد يافته بر روي صافي، زمان مجاز قبل از قرائت كلونيها و اختلاف در رنگ […]

کل کلیفرم و کلیفرم مدفوعی

کل کلیفرم و کلیفرم مدفوعی : آزمايش ميكروبي شامل کل کلیفرم و کلیفرم مدفوعی است که  در دماي بالاتر مي تواند، ارگانيزم هاي گروه كليفرم را كه منشا ء مدفوعي دارند از انواعي كه منبعشان غيرمدفوعي است متمايز نمايد. اصلاح كردن شيوه هاي آزمايش، استاندارد كردن روشها ، و مطالعه تفصيلي اعضاي گروه كليفرم كه در مدفوع جان […]

اندوتوکسین چیست

اندوتوکسین چیست اندوتوکسین‌ها از اوايل دهه 1900ميلادي به خاطر اثرات گرمازايي خود (تب القايي) شناخته شده‌اند. به طور كلي، اندوتوكسين‌ها بخش‌هايي از ديواره سلولي باكتري‌هاي گرم منفي هستند. اهميت آنها به علت تاثير بر سيستم ايمني مي‌باشد. اندوتوكسينها اغلب به خاطر ساختار خود كه شامل يك بخش ليپيدي (چربي، بخش تحريك كننده سيستم ايمني، داراي كمترين […]

کلی فرم های موجود در آب

کلی فرم های آب

کلی فرم های آب کلی فرم ها و باکتری های موجود درآب از علل اصلی آلوده کننده آب های سطحی و زیرزمینی می باشد و ایرن باکتری ها رشد کننده در روده و انسان و حیوان های خون گرم هستند.MPN آب آشامیدنی: آبی است که عوامل فیزیکی، شیمیائی، بیولوژی و راد یونوکلوئیدی آن در حد […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید