کیفیت آب آشامیدنی

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 3 دقیقه

کیفیت آب آشامیدنی :

کیفیت آب آشامیدنی شامل بررسی پارامتر های شیمیایی، فیزیکی و میکروبیولوژیکی آب. کیفیت آب آشامیدنی شاخص تعیین کننده ای در سلامت مصرف کنندگان آب است. به همین منظور اندازه گیری کلیه کاتیون ها و آنیون های آب شامل پارامتر های زیر هر کدام با هدف خاصی انجام می شود. پارامتر های نیترات ،سولفات،فسفات ،سدیم ،شوری ،نیتریت ،آمونیاک ، سختی کل، کربنات ، بی کربنات ، قلیائیت کل ،  BOD ، COD ، TSS و … . پارامتر های میکروبی عموما شامل توتال کلی فرم، کلی فرم گوارشی، باکتری های هتروتروف ،باکتری سودوموناس است. 

کیفیت آب آشامیدنی تعیین کننده ویژگی های شیمی و فیزیک آب است.

توسعه بهداشت و حفاظت از محیط زیست همواره به تامین آب سالم وابسته است. کیفیت آب آشامیدنی شامل پارامتر های میکروبی و شیمیایی و فیزیکی آب می باشد که استاندارد نبودن مقدار این پارامتر های باعث آلایندگی آب می شود. شکل تامین آب در کشورهاي جهان سوم و در حال توسعه، فقط کمبود منابع آب نیست، بلکه عدم بکارگیري تکنولوژي مناسب در امر تامین، تصفیه و توزیع آب است.

اهمیت کیفیت آب آشامیدنی

همانگونه که کمیت آب مورد توجه است، کیفیت آب نیز شاخصی است که باید توجه بیشتری به آن معطوف داشت. کیفیت آب از جمله مسائلی است که با سلامتی، بهداشت فردی و عمومی جامعه نسبت مستقیم دارد.

لزوم پایش آب و تامین شرایط بهداشتی و استاندارد برای آشامیدن باعث شده که کنترل کیفیت آب آشامیدنی از اهمیت بالایی برخوردار باشد. جهت کنترل کیفیت آب آشامیدنی و پی بردن به سطح کیفیت آن از شاخصهای کیفی آب استفاده می شود.

شاخص کیفی آب

شاخص کیفی آب به عنوان ابزاری است که اطلاعات پیچیده در مورد پارامترهای اساسی کنترل کیفیت آب را به صورت یک عدد شاخص و ساده، جهت درک بهتر مسئولین و مردم عادی تبدیل میکند. بیشترین شاخصهای کیفی بر اساس میزان استاندارد و یا حد مورد انتظار مربوط به هر پارامتر محاسبه می شوند.  با توجه به میزان تاثیری که هر پارامتر می تواند به نوبه خود برای سلامتی یا مصرف دیگر داشته باشد یک فاکتور وزنی مناسب به آن اختصاص داده می شود. در نهایت کیفیت آب به صورت خوب تا بد تفسیر می شود.

شاخص کیفی آب توانایی نقد کردن متغیرهای کیفی آب را برای شرح کیفیت آب که به سادگی قابل درک برای عموم مردم نیست را دارا است.  شاخص کیفیت آب یا WQI) Water Quality Index) ، توانایی کاهش انباشت اطلاعات برای بدست آمدن یک مقدار عددی جهت شرح دادن داده های خام در یک قالب ساده، قابل فهم و منطقی است.  WQI یک عدد (مشابه یک درجه) است که برای نشان دادن کیفیت آب بصورت کلی در یک منطقه یا یک زمان معین براساس پارامترهای مجزای کیفیت آب است. بازتاب کننده یک شرایط کلی از فاکتورهای مرتبط به هم در کیفیت آب برای هر سیستم آبی است.

انواع شاخص کیفیت آب

از مهمترین شاخص های کیفی آب می توان به شاخص زیر را نام برد :

  • شاخص کیفی آب طراحی شده توسط انجمن ملی بهداشت امریکا NSFWQI
  • شاخص کیفی آب طراحی شده توسط انجمن محیط زیست کانادا CCMEWQI
  • شاخص کیفی آب اورگانOWQI
  •  شاخص کیفی آب با روش حسابی وزنیWAWQI

پارامتر های تاثیر گذار در شاخص کیفی آب

پارامتر های تاثیر گذار در شاخص های کیفیت آب متفاوت است.

پارامتر های عمومی زیر به طور معمول برای شاخص های کیفی آب در نظر گرفته می شود. میزان تاثیر گذاری این پارامتر ها برای آب های متفاوت، متغیر است.

پارامترهای کیفی آب

 

مقالات پیشنهادی

سختی مناسب آب آشامیدنی

سختی مناسب آب آشامیدنی : سختی مناسب آب آشامیدنی باید کمتر از ۲۰۰ میلیگرم بر لیتر باشد. سختی آب عموما به میزان غلظت کلسیم و منیزیوم آب گفته می شود و تعیین کننده مهمی در تعیین کیفیت آب برای آشامیدنی می باشد که در آزمایشگاه شیمی آب و فاضلاب انجام می شود. بسياري از مشكلات بهداشتي كشورهاي […]

دستگاه جذب اتمی و روش های طیف بینی

دستگاه جذب اتمی و روش های طیف بینی

دستگاه جذب اتمی و روش های طیف بینی روشهای طیف بینی تجزیه بر تولید و یا بر همکنش تابش الکترومغناطیس با ماده استوارند .دستگاه جذب اتمی با از بین روشهای طیف بینی تجزیه به روشهای جذبی ، بر تضعیف یک دسته پرتو از تابش الکترومغناطیسی در نتیجه برهم کنش آن با آنالیت و جذب قسمتی […]

پاتوژن ها و انگل های نگران کننده در آب آشامیدنی

پاتوژن ها و انگل های نگران کننده در آب آشامیدنی برآورد شده است که 1407 گونه پاتوژن های عفونت زای انسانی و 177 گونه پاتوژن نوظهور و دوباره ظهور وجود دارد. این پاتوژن ها شامل باکتری ها (538 گونه)، ویروس ها (208 گونه)، قارچ ها (317 گونه)، انگل های تک یاخته ای (57 گونه) و […]

مواد جامد آب

مواد جامد آب مواد جامد آب به مواد باقی مانده پس از تبخیر آب، و خشک کردن باقی مانده در فِر (آون) در یک دمای خاص، گفته می شود. بنابراین، تمام مواد موجود در آب (به جز گازهای محلول و مواد فرّار) در غلظت مواد جامد آب سهیم هستند. باران پس از رسیدن به سطح […]

تیتراسیون اسید ضعیف با باز قوی

تیتراسیون اسید ضعیف با باز قوی در تیتراسیون اسید ضعیف با باز قوی و تیتراسیون ph متری اسید ضعیف و باز قوی باید بیلان غلظت پیش از شروع تیتراسیون و بیلان غلظت پس از شروع تیتراسیون محاسبه گردد و  پس از نقطه تعادل Equilibrium point مازاد غلظت – OH به صورت Cx-C یا (C(x-1 بیان میشود. برای محاسبات مربوط به  تیتراسیون ph متری […]

مواد جارتست

مواد جارتست جارتست یک آنالیز جهت تعیین دوز بهینه مواد منعقد کننده جهت فرآیند انعقاد و لخته سازی می باشد. فرآیند انعقاد و لخته سازی یکی از فرآیند های تصفیه فاضلاب می باشد که جهت کاهش کدوت و مواد معلق در فاضلاب انجام می گردد. از این رو انتخاب و به دست آوردن مقادیر بهینه از […]

حذف کل کربن آلی آب

حذف کل کربن آلی آب : بمنظور بررسي ميزان بهبود راندمان حذف کل کربن آلی آب در فرآيند انعقاد بهبود يافته با پودر كربن فعال،در مقايسه با فرآيندهاي جذب سـطحي و انعقاد و لخته سـازي است. از جمله مواد زيان آوري كه در آبهاي سطحي يافت ميشوند، تركيبات آلي مولد تري هالومتانها ميباشند.ورود تركيبات آلي به آبهاي […]

ایجاد تعادل شیمیایی در آب

ایجاد تعادل شیمیایی در آب ایجاد تعادل شیمیایی در آب آشامیدنی توزیع شده در شبکه آب شهری که پس از خروج از تصفیه خانه های آب مورد استفاده قرار می گیرد با اهمیت است. آب خالص هرچند که دارای ناخالصی است، قابلیت هدایت الکتریکی خیلی کمی دارد که به دلیل وجود یون های مثبت و […]

آزمایش آب قنات

آزمایش آب قنات آزمایش آب قنات ، شامل چند بخش  پارامتر های شیمیایی ، فیزیکی ، میکروبی و فلزات سنگین آب می شود. امروزه توده آب زیرزمینی سالم و تمیز در اثر بی توجهی و بی مبالاتی با راه یافتن نمک های جمع شده در لایه های خاک که از آبیاری زمین های کشاورزی و دامداری ها […]

ترکیبات آلی فرار

ترکیبات آلی فرار حدود ۲۰ درصد منایع آب زیز زمینی توسط ترکیبات آلی فرار مصنوعی (Volatile Organic Chemicals) آلوده شده اند که سلامت جامعه را تهدید می کند. زیرا که ۸۰ درصد منایع توزیع آب از طریق منایع آب زیر زمینی تامین می گردد و در مناطق روستایی ۹۵ درصد از آب های زیر زمینی […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید