کیفیت آب کشاورزی

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 3 دقیقه

کیفیت آب کشاورزی :

کیفیت آب کشاورزی بسیار در رشد گیاه و درخت تاثیر گذار است. به همین دلیل باید با انجام آزمون های تجزیه شیمیایی ، نمونه آب آنالیز شده و نتیجه آزمایشات با مقادیر استاندارد مقایسه و از استاندارد بودن کیفیت آب اطمینان حاصل شود. آب ، مهمترین منابع آب شرب شهرها، روستاها و فعالیت های کشاورزی و صنعتی محسوب می شوند. آب تهیه شده از این منابع باید از نظر بهداشتی کاملاً خالص و مواد محلول و عناصر آن استاندارد باشند. در آب ­های کشاورزی شاخص های زیر در کیفیت آب­ های مورد مصرف در کشاورزی دارای اهمیت می ­باشند :

میزان SAR سدیم موجود در آب نسبت به سایر کاتیون ­ها.

نسبت مقدار سدیم به مقدار کاتیون­ ها در آب کشاورزی می ­تواند بررشد گیاهان موثر باشد. تاثیرات مستقیم آن به دلیل انباشت آن درگیاه است. دراثر عبور آب با غلظت سدیمppm  120 از خاک،  آثار خسارت روی گیاه ظاهر می­شود. یون سدیم به طور معمول در ریشه و بخش­های پایین درختان مجتمع می­نمایند و پس از سخت نمودن این بخش ها آزاد می­گردد و پس از رسیدن به برگ­ها موجب سوختگی آنها می­ شود.

میزان یون­ های کلرید در آب  

یون­های کلرید به وسیله ریشه جذب و به بخش­ های مختلف گیاه می ­رسند و مانند سدیم در برگ جمع می ­گردد. علامت سمیت کلرید در گیاه با علامت­ های سمیت سدیم تفاوت دارد. در مسمومیت ایجاد شده توسط یون ­های کلرید سوختگی و خشکیدگی نوک برگ ­های مسن و در اثر شدت بیشتر در حاشیه برگ­ها پیشرفت می ­نماید و در سوختگی شدید موجب ریزش زودرس برگ ها می­ گردد. در تجزیه شیمیایی برگ معمولا حد مجاز یون کلرید در برگ خشک گیاهان 0.3  الی 0.5  درصد می­باشد که برحسب گیاهان مختلف متفاوت می ­باشد و هرگاه از این مقدار تجاوز کند مسمومیت شروع می شود . گاهی دم برگ برخی از گیاهان مانند درخت مو را برای تجزیه شیمیایی استفاده می­نمایند. جدول زیر تحمل گیاهان مختلف را در برابر یون­ های کلرید موجود در شیره اشباع خاک در حالتی که به دور از بروز سوختگی­ های برگ مورد نظر باشد نشان می­ دهد.

حداکثر مقدار مجاز برای شاخص کلراید برای محصولات مختلف

میزان ترکیبات بور B در آب

بور B  به میزان نسبتا کم مورد نیاز گیاه می ­باشد و عناصر اساسی رشد گیاه است ولی هرگاه میزان آن زیاد شود در گیاه ایجاد مسمومیت می­ نماید. تعداد کمی از نهرهای سطحی با مشکل بور B  روبرو هستند و غلظت آن بیشتر در آب چاه ­ها و چشمه ­های آب گرم و یا در نزدیکی ­های شکاف ­های زلزله یافت می ­گردد. در بسیاری از گیاهان حساس هنگامی که میزان بور B  در پهنک برگ ازppm 300-250   بر مبنای وزن خشک بیشتر شود علامت ­های مسمومیت مشاهده می ­شود.

            تحمل تعدادی از گیاهان در برابر ترکیبات بور موجود در آب

میزان ازت نیتراتی و آمونیاکی در آب

ازت اعم از فرم نیتراتی یا آمونیاکی به طور معمول موجب رشد گیاه می ­گردد ولی هرگاه میزان آن به مقدار زیاد موجود باشد موجب تولید مشکلات در گیاه می ­گردد. ازت موجود در آب آبیاری مشابه ازت موجود در کودهای شیمیایی می­ باشد.هرگاه میزان ازت در آبیاری بیشتر ازppm 30 باشد موجب مشکلات زیاد در گیاهان حساس به ازت می گردد ولی در گیاهان متحمل ­تر، بیشتر از مقدار بالا موجب تولید یک محصول کیفی و کمی خواهد شد . به هر ترتیب با استفاده از اطلاعات موجود لازم است که میزان ازت برای هرگیاه مشخص شود.

 

pHآب

pH آب میزان اسیدی یا قلیایی بودن آن را تعیین می ­کند. به طول معمول دامنه تغییرات pH مناسب آب آبیاری از 6.5 تا 8.4 می­باشد و در این دامنه گیاه از رشد مناسبی برخوردار می ­باشد. برای بهبود بخشیpH پایین یا مشکل اسیدیته آب یا خاک از آهک و برای بهبود بخشی pH بالا یا مشکل قلیایی بودن خیلی زیاد از گوگرد گچ و سایر مواد اسیدی می­ توان استفاده کرد.

 

                                                                       

لیست پارامتر های آزمایش آب کشاورزی و محدوده مناسب آنها.

مقالات پیشنهادی

روی در خاک

روی در خاک کمبود روی در خاک های زراعی دنیا بخصوص در خاک های آهکی عمومیت دارد. نتایج آزمایشات خاک های زراعی در ایران و همچنین گیاهان نشان دهنده آن است که کمبود روی در این خاک ها و گیاهان به دلایل متعددی بالاست. برای پی بردن به میزان روی در خاک باید نمونه خاک […]

کلر باقیمانده آب

کلر باقیمانده آب: اثرات کلرزني : کلريناسيون منابع آب و شبكه‌هاي آبرساني اولا سبب از بين بردن يا غير فعال کردن ميكرو ارگانيسم‌هاي بيماريزا مي‌شوند، ثانيا در تصفيه آب آشاميدني بعلت ترکيب کلر باقیمانده آب با آمونياك، آهن ، منگنز ،سولفور سبب بهبود آفيت آب مي‌شود. کلر زني ممكن است بعلت ترکيب با فنل‌ها و […]

اندازه گیری هیدروکربن های آلفاتیک

اندازه گیری هیدروکربن های آلفاتیک : اندازه گیری هیدروکربن های آلفاتیک توسط دستگاه GC یا همان کرمواتوگرافی گازی قابل انجام است. هیدروکربن های آلفاتیک در واقع دسته ای از ترکیبات آلی هستند که خود به چند خانواده : آلکانها ، آکینها و سیکلوآلکانها و… تقسیم می‌شوند. منبع صنعتی آلکانها ، نفت و گاز طبیعی همراه آن است. ترکیبهای آلی پیچیده […]

استاندارد پساب خروجی فاضلاب برای کشاورزی

استاندارد پساب خروجی فاضلاب برای کشاورزی استاندارد پساب خروجی فاضلاب برای کشاورزی ، بر اساس استانداردهای تدوین شده توسط سازمان حفاظت محیط زیست ایران به شرح زیر می باشد. البته پارامتر های که برای خروجی سیستم تصفیه فاضلاب واحد صنعتی از سوی سامان حفاظت محیط زیست در نظر گرفته می شود بستگی نوع فعالیت واحد […]

شاخص لانژلیه

شاخص لانژلیه : به منظور تعیین کیفیت آب از نظر پایداري، شاخصهاي مختلفی پیشنهاد شده اند که مهمترین آنها، شاخص لانژلیه ، رایزنر و پوکوریوس میباشند. بر اساس شاخص لانژلیه اگر مقدار شاخص منفی باشد، آب خورنده تلقی میشود و مقادیر مثبت مبین خاصیت رسوبگذاري بوده و چنانچه برابر صفر باشد پایدار محسوب میشود. فرمول […]

مواد فعال سطحی و دترجنت ها

مواد فعال سطحی و دترجنت ها مواد فعال سطحی و دترجنت ها به موادی اطلاق می شود که دارای خاصیت تقلیل کشش سطحی با سطحی که در تماس با  است ، می باشد. کم شدن کشش سطحی به صورت ایجاد کف ، تقویت خاصیت پخش شوندگی مایعات بر روی سطح جامدات ، معلق شدن جامدات […]

ترکیبات آلی آب

ترکیبات آلی آب ترکیبات آلی آب که همواره باید تخمینی از میزان زائدات آن داشت شامل BOD و COD و TOC و TOD(کل اکسیزن مورد نیاز) می باشد. در تفسیر میزان وجود این زائدات در نمونه های آب تصفیه شده و پساب باید احتیاط های لازم را در تفسیر نتایج آزمایشات  و همبستگی نتایج یک […]

جیوه در آب های نفتی

جیوه در آب های نفتی : جیوه در آب های نفتی ، مخصوصا  آبهای منطقه عسلويه در خليج فارس به دليل موقعيت استثنائی خود كه محل احداث تعداد زيادی پالايشگاه گاز و كارخانه پتروشيمی است، به وفور یافت می شود. ای آب ها به طور مستقيم و غير مستقيم در معرض ورود آلاينده های مختلف […]

آزمایش TDS آب

آزمایش TDS آب : در آزمایش tds آب، مواد جامدی را که از صافی با قطر منافذ کمتر از 0.2 میکرومتر عبور کند، کل مواد جامد محلول (TDS) می نامند. مواد جامد محلول، عمدتاً مواد معدنی هستند. آبی را که TDS آن زیاد باشد، آب کانی دار می نامند. غلظت کل مواد جامد محلول آب […]

ژیاردیا لامبلیا آب

ژیاردیا لامبلیا آب ژیاردیا لامبلیا آب تک یاخته تاژک داری است که در مدفوع انسان و حیوان و بیشتر به شکل کیست می باشد و ژیاردیا لامبلیا اول بار در دهه 1960 در ارتباط با شیوع بیماری های زایش از آب در ایالات متحده آمریکا شناخته شد.  ژیاردیا لامبلیا باعث بیماری ژیاردیازیس می شود. اگر […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید