یون سولفات و روش‌های اندازه‌گیری آن

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 5 دقیقه

یون سولفات و روش‌های اندازه‌گیری آن

کاربرد گسترده ترکیبات سولفات در کشاورزی، صنایع شوینده و نساجی باعث ورود مقادیر زیادی از این آنیون به منابع آب‌های طبیعی شده است.

کودهای شیمیایی حاوی نمک‌های مختلف سولفات، رشد گیاهان را به طور قابل توجهی افزایش می‌دهند. به عنوان نمونه، آهن سولفات با افزایش تولید سبزینه منجر به بهبود رشد گیاهان شده و افزون بر این با تنظیم اسیدیته خاک، منجر به کاهش شوری زمین‌های کشاورزی و جذب بهتر ریزمغذی‌ها توسط گیاهان می‌شود. بنابراین می‌توان گفت یکی از مهم‌ترین منابع ورود سولفات به منابع آبی، مصارف کشاورزی است.

یون سولفات و روش‌های اندازه‌گیری آن

کاربرد ترکیبات حاوی سولفات در صنایع شوینده نیز بسیار گسترده است. در پودرهای شوینده، برای افزایش حلالیت، ممانعت از کلوخه شدن و یا بهبود ظاهر این فرآورده‌ها از پرکننده‌ها[1] استفاده می‌شود. یکی از متداولترین نوع این پرکننده‌ها، سدیم سولفات است. اما شاید بتوان ماده فعال سطحی[2] سدیم لوریل سولفات[3] را پرکاربردترین ترکیب حاوی سولفات در صنایع شوینده دانست که منجر به افزایش مقادیر این آنیون در پساب‌های خانگی و تا حدودی پساب‌های صنعتی شده است. سولفات‌ها افزون بر این، دارای منشأ طبیعی و زمین‌شناسی نیز هستند. گاهی نیز مقادیر بیش از حد سولفات ناشی از بارش‌های جوی است. زیرا سولفات موجود در هوا که در اثر سوخت‌های گوگرددار حاصل می‌شود به وسیله بارش‌های جوی شستشو داده شده و در منابع آبی ایجاد آلودگی می‌کند.

در صنایع نساجی نیز از ترکیبات سولفات به عنوان تثبت‌کننده رنگ[4] استفاده می‌شود. اصولاً رنگ‌های طبیعی به راحتی به سطح الیاف کتان نمی‌چسبند. به همین علت برای چسبیدن رنگ‌ها از آلومینیوم سولفات استفاده می‌شود که اجازه واکنش رنگ و پارچه را می‌دهد.

وجود سولفات در منابع آب به عنوان یک آلاینده شیمیایی، می‌تواند اثرات نامطلوبی بر سلامتی انسان داشته باشد. همچنین حضور مقادیر نسبتاً بالای سولفات سبب ایجاد تداخل در فرآیندهای تصفیه آب خواهد شد. پیرو حضور عوامل سولفوره در فرآیندهای بی‌هوازی، بازده تبدیل مواد آلی به شدت کاهش می‌یابد. از دیگر مشکلات وجود این آلاینده می‌توان به افزایش خوردگی لوله‌ها اشاره نمود. زیرا سولفات طی فرآیند هیدرولیز به اسید سولفوریک تبدیل می‌شود. در فرآیند متابولیزه سولفات همچنین فرآیندهای خطرناکی تولید می‌شود که می‌تواند اکوسیستم موجودات آبزی را تهدید کند.

 

روش‌های اندازه‌گیری یون سولفات

روش‌های مناسب برای تعیین مقادیر سولفات در نمونه‌های آبی از بین روش‌های زیر با توجه با گستره غلظتی این آنیون انتخاب می‌شود:

  • روش وزن‌سنجی رسوبی[5]
  • روش کدورت‌سنجی
  • روش تیتراسیون برگشتی
  • روش متیل تیمول بلو[6]

 

  • روش وزن‌سنجی رسوبی:

روش وزن‌سنجی یکی از تکنیک‌های رایج در تعیین سولفات تا غلظت 10 mg/L است. این روش بر مبنای تبدیل آنالیت به یک گونه قابل توزین مانند رسوب استوار است. در آنالیز وزن‌سنجی رسوبی می‌توان با استفاده از یک واکنش رسوبی، آنالیت را به یک رسوب با فرمول مشخص تبدیل کرده و سپس با توزین رسوب حاصل، مقدار گونه مجهول را تعیین نمود. رسوب باید دارای خصوصیات زیر باشد:

1- حلالیت کمی داشته باشد.

2- اندازه رسوب درشت باشد، زیرا رسوب‌های درشت خالص‌تر هستند؛ به سادگی ته‌نشین می‌شوند و از صافی عبور نمی‌کنند.

3- درصد خلوص بالایی داشته باشد.

4- پایدار بوده و فرمول استوکیومتری مشخصی داشته باشد.

به طور مثال، آنیون سولفات در واکنش با باریم کلرید و در محلول اسید هیدروکلریدریک به شکل باریم سولفات رسوب داده می‌شود:

سپس رسوب تا نزدیک نقطه جوش حرارت داده شده و پس از طی مرحله هضم، توسط کاغذ صافی (شکل 1) جداسازی می‌شود. در ادمه رسوب توسط آب مقطر شستشو داده شده تا از نبود یون کلرید اطمینان حاصل شود. در نهایت رسوب باریم سولفات پس از خشک شدن، توزین می‌شود.

شکل 1- جداسازی رسوب باریم سولفات از محلول به کمک کاغذ صافی

 

تداخل‌ها: عوامل مختلفی در تعیین مقدار سولفات به روش وزن‌سنجی رسوبی مزاحمت ایجاد می‌کنند و منجر به بروز خطاهای مثبت و منفی می‌شوند. حضور مواد معلق و آنیون‌های سولفیت و نیترات از منابع خطاهای مثبت به‌شمار می‌روند. سولفیت موجود در نمونه ممکن است به سولفات اکسید شده و خطای مثبت ایجاد نماید. باریم نیترات (Ba(NO3)2)، باریم کلرید (BaCl2) و آب همراه باریم سولفات نیز مزاحمت ایجاد می‌کنند. نکته مهم این است که باید از خشک شدن کامل رسوب باریم سولفات در هنگام توزین اطمینان حاصل نمود. در غیر این صورت، جرم آب موجود در نمونه نیز به محتوای سولفات نسبت داده می‌شود. همچنین، آهن با آنیون سولفات واکنش داده و به رسوب آهن (III) سولفات تبدیل می‌شود که در آب انحلال‌پذیر بوده و به خطای منفی منجر خواهد شد.

 

 

  • روش کدورت‌سنجی:

از روش کدورت‌سنجی هنگامی استفاده می‌شود که بازه غلظتی سولفات بین mg/L (1 تا 40) باشد.

در جدول 1، علاوه بر سولفات، برخی از آنالیت‌هایی که مقادیر آن‌ها با استفاده از روش‌های کدورت‌سنجی و نفلومتری تعیین می‌شود به همراه عامل رسوب‌دهنده و رسوب تشکیل‌شده ارائه شده است.

جدول 1: یون‌های قابل اندازه‌گیری به شیوه کدورت‌سنجی

 

از واکنش یون‌های سولفات با باریم کلرید در حضور اسید کلریدریک، رسوب باریم سولفات تشکیل می‌شود. پس از تشکیل رسوب، محلول به مدت 5 دقیقه ثابت نگه داشته می‌شود. پس از تشکیل رسوب، شدت جذب و یا شدت تابش پراکنده‌شده توسط دستگاه طیف سنجی و در طول موج 420 nm اندازه‌گیری می‌شود. مقادیر جذب اندازه‌گیری شده با استفاده از منحنی کالیبراسیون به غلظت گونه پراکنده‌کننده و به دنبال آن به غلظت یون سولفات ارتباط داده می‌شود.

تداخل‌ها: هر نوع ماده رنگی یا سوسپانسیونی که باعث کدری محلول شود، در اندازه‌گیری سولفات به روش کدورت‌سنجی تداخل ایجاد می‌نماید. راهکار حذف این تداخل، فیلتر کردن اولیه محلول است تا عوامل کدکننده حذف شوند. این آنالیز چنانچه در دمای اتاق انجام شود، کارایی مطلوبی خواهد اشت.

 

  • روش تیتراسیون برگشتی:

در این روش، به محلول اسیدی حاوی آنیون سولفات، مقادیر اضافه و مشخصی از باریم کلراید اضافه شده و رسوب باریم سولفات تشکیل می‌شود. این رسوب توسط کاغذ صافی فیلتر می‌شود. آنچه باقی می‌ماند محلول حاوی باریم واکنش نداده است. تیتراسیون توسط EDTA با اضافه کردن بافر قلیایی و معرف اریوکروم بلک تی به محلول زیر صافی انجام می‌شود. در ابتدا که هنوز EDTA اضافه نشده است، باریم موجود در محلول با شناساگر اریوکروم بلک تی (Erio) برهم‌کنش داشته و به رنگ قرمز در می‌آید. اما در نقطه هم‌ارزی، شناساگر آزاد شده و آبی رنگ می‌شود. حجم EDTA مصرفی، مقدار باریم اضافی موجود در محلول را مشخص می‌کند و با توجه به معلوم بودن باریم اولیه، باریم مورد استفاده در واکنش با سولفات تعیین و به غلظت سولفات ارتباط داده می‌شود.

 

  • روش متیل‌تیمول بلو:

در این روش، ابتدا نمونه اسیدی توسط سیال حمل‌کننده به درون ستون رزین تبادگر کاتیون منتقل شده تا از حذف کاتیون‌های کلسیم و منیزیم اطمینان حاصل شود. در مرحله بعد، واکنشگرهای باریم کلرید و متیل میمول بلو با شدت جریان حجمی مشخص به سیستم آنالیز تزریق جریان وارد می‌شوند. با توجه به اینکه محلول هنوز اسیدی است، تنها باریم سولفات تشکیل می‌شود. پس از ورود سدیم هیدرواکسید و افزایش pH تا مقدار 12، باریم اضافی با متیل‌تیمول بلو واکنش داده و یک کمپلکس آبی‌رنگ تولید می‌کند. از طرفی متیل‌تیمول بلو مصرف نشده و به رنگ خاکستری باقی می‌ماند. شدت جذب محلول خاکستری رنگ توسط طیف‌سنج و در طول موج nm 460 اندازه‌گیری شده و به غلطت آنیون سولفات ارتباط داده می‌شود. نکته مهم در این اندازه‌گیری، برابر بوده مقدار باریم کلرید و متیل‌تیمول بلو (y) مطابق معادلات زیر است. بنابراین، مقدار متیل‌تیمول بلو واکنش نداده و آنیون سولفات (x) نیز برابر خواهند بود:

 

[1] filler

[2] Surface active agent

[3] Sodium lauryl sulfate

[4] Leveling agent

[5] Precipitation gravimetric

[6] Methylthymol blue

 

منبع:

اسد آبادی، سمین و همکاران، (1399)، کنترل کیفیت آب مبانی و روش‌ها، انتشارات دانشگاه بوعلی سینا

مقالات پیشنهادی

نمونه برداری از آب رود خانه

نمونه برداری از آب رود خانه به منظور کسب اطلاعات ارزشمند ،در نمونه برداری آب رودخانه بایستی تجزیه روی نمونه ای انجام شود که توده آن معرف ماده ای باشد نمونه از آن انتخاب شده است. هنگامی که ماده بزرگ و ناهمگن باشد، تلاش زیادی لازم است تا به یک نمونه نماینده برسیم. عیار سنجی […]

آزمایشگاه آنالیز آب

آزمایشگاه آنالیز آب آزمایشگاه آنالیز آب به منظور تعیین کیفیت آب از لحاظ میکروبی، فیزیکی- شیمیایی و فلزات سنگین ایجاد می شود. آنالیز آب با اهداف مختلفی از جمله حفظ سلامتی جامعه، حفاظت از محیط زیست، کشاورزی و … انجام پذیر است. در آزمایشگاه برای رسیدن به این اهداف آزمایش های مختلفی روی نمونه های […]

نیتروژن آلی در آب

نیتروژن آلی در آب (Organic nitrogen) از نظر شیمی تجزیه، نیتروژن آلی به نیتروژن مقید در مواد آلی با حالت اکسایش 3- گفته می شود؛ به طوری که بتوان آن را با روش کِلدال (Kjeldahl method) اندازه گیری کرد. در روش کِلدال، نیتروژن تمام ترکیبات آلی نیتروژن دار اندازه گیری نمی شود؛ بلکه نیتروژن مواد […]

چه موقع باید آب استخر را تعطیل کرد

چه موقع باید استخر را تعطیل کرد  زمانی که استخر به مواد مدفوعی و یا استفراغ آلوده می شود. زمانی که آب استخر بسیار کدر و حالت ابری دارد و کف استخر از کناره ها قابل رویت نباشد. عدم تعادل شیمیائی آب. اگر ویژگی شیمیائی آب استخر غیرمتعادل گردد به نحوی که نتوان با تغییرات وتنظیمات جزئی […]

دستگاه تست آب آشامیدنی

دستگاه تست آب آشامیدنی به طور کلی دستگاه تست آب آشامیدنی فقط شامل یک عدد دستگاه خاص برای آنالیز کامل میکروبی و شیمیایی و فیزیکی وجود ندارد. چراکه بررسی کیفیت آب لازم به بررسی آب از لحاظ شیمیایی ، میکروبی و فلزات سنگین آب آشامیدنی بر اساس استاندارد شماره ۱۰۵۳ و ۱۰۱۱ سازمان ملی استاندارد […]

روش اندازه‌گیری اکسیژن محلول در آب

روش اندازه‌گیری اکسیژن محلول در آب روش1: در این روش اندیگو کارامین با فرمول گسترده زیر توسط دکستروز در محیط قلیایی احیاء می‌گردد (رنگ محلول آن بی‌رنگ می‌شود) سپس در اثر عوامل اکسید کننده مجدداً به رنگ اولیه خود قبل از احیاء برمی‌گردد. شدت رنگ به میزان عامل اکسید کننده بستگی دارد. مقدار اکسیژن با […]

آلودگی میکروبی آب آشامیدنی

آلودگی میکروبی آب آشامیدنی : درباره آلودگی میکروبی آب آشامیدنی میدانیم که آب يكي از مهمترين منابع سياره ماست. اخيراً منابع آب شيرين با نرخ هشدار دهنده اي در حال اتمام هستند. بيش از يك ميليارد نفر دسترسي به آب سالم ندارند و بيش از دو ميليارد نفر در مناطق با داراي مشكل آب زندگي ميكنند. […]

سموم ارگانوکلره

سموم ارگانوکلره اندازه گیری سموم ارگانوکلره با دستگاه کروماتوگرافی گازی بر اساس استاندارد های EPA قابل انجام است. ترکیبات سموم ارگانوکلره از مهمترین سموم آلی و دسته بزرگی از حشره کش های دفع آفات را تشکیل میدهند.استفاده از سمومارگانوکلره برای مقاصد کشاورزی و بهداشت عمومی در کشور ما ، موجب آلودگی گسترده محیط زیست شده است. […]

اندازه گیری سموم کشاورزی

اندازه گیری سموم کشاورزی اندازه گیری سموم کشاورزی مانند سموم ارگانیک کلره و سموم ارگانیک فسفره که ممکن است در محصولات کشاورزی یافت می شود باید به صورت مداوم بر اساس استاندارد های سازمان محیط زیست اجرا گردد. در مطلب  اندازه گیری سموم ارگانیک کلره به تشریح اندازه گیری سموم فسفره که مهمتری  اندازه گیری […]

روش کار تیتراسیون

روش کار تیتراسیون دقت عمل در روش کار تیتراسیون بسیار با اهمیت می باشد چراکه یکی از مهمترین و متداولترین روشهای اندازه گیری کمی در آزمایشـگاه هـای شـیمی، حجـم سـنجی (تیتراسیون) است، که مـوارد کـاربرد گونـاگونی دارد. ماننـد تیتراسـیون اسـید- بـاز، اکسـایش- کـاهش (منگانومتری، یدومتری و …)، کمپلکسومتری، رسوبی، و… در تجزیه حجم سنجی، یک محلول […]

نظرات کاربران

ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • مجموع دیدگاهها: 0
  • در انتظار بررسی: 0
  • انتشار یافته: 0

هنوز دیدگاهی ثبت نشده است.

سوالی دارید؟ منتظر تماس شما هستیم

برای دریافت مشاورۀ رایگان، همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید